Działanie nalewki z kwiatów bzu

Wino z czarnego bzu robi się głównie dla przyjemności jego smakowania. Natomiast jeśli chodzi o nalewkę bzową, to jest to właściwie rodzaj lekarstwa. Jest bardzo aromatyczna i ma wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Nalewkę z czarnego bzu można pić w celu wzmocnienia odporności, a kiedy dopadnie nas przeziębienie, to napój ten pomoże szybciej je zwalczyć. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i wzmacniająco. Natomiast oprócz tego całkiem dobrze smakuje, ma też ładny złotawy kolor. Dlaczego nalewka z czarnego bzu nie jest ciemna? To proste – nie robi się jej z owoców, tylko z kwiatów. Okazuje się, że każdy może przyrządzić ją samodzielnie w swoim domu. Wystarczy skorzystać z poniższego przepisu.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

– kilkadziesiąt kiści kwiatów czarnego bzu

– 2 kg cukru

– 4 cytryny

– 2 l spirytusu

– 2 l wody

Sposób przygotowania: gotujemy wodę z cukrem. Dodajemy do niej umyte i pokrojone (łącznie ze skórką) cytryny. Potem gotujemy wszystko jeszcze chwilę i zalewamy od razu kwiaty czarnego bzu. Można jednak znaleźć przepisy, które radzą zalanie kwiatów zimnym syropem. W obu przypadkach dopiero po tygodniu przecedzamy otrzymany wyciąg i łączymy ze spirytusem. Tak przygotowaną nalewkę trzeba rozlać do butelek, w których powinna postać przynajmniej 4 tygodnie. Wtedy najlepiej ponownie ją przefiltrować, żeby była klarowna i wlać z powrotem do butelek. Co prawda przygotowanie nalewki wymaga więc nieco wysiłku, ale biorąc pod uwagę zdrowotne właściwości czarnego bzu warto ją przygotować. Zazwyczaj kwiaty zbiera się w maju lub czerwcu, a nalewka jest najbardziej przydatna w okresie jesienno-zimowym. Jeśli robi się ją zgodnie z powyższym przepisem wychodzi dość mocna. Jest to więc zdecydowanie lekarstwo przeznaczone wyłącznie dla dorosłych osób. Nie należy go też nadużywać… Istnieją również przepisy na nalewkę z owoców czarnego bzu. Ona również sprawdza się w przypadku choroby, bo ma napotne właściwości. Poza tym można ją stosować w razie dolegliwości żołądkowych. Robi się ją zazwyczaj z owoców czarnego bzu, cukru, soku z cytryny, wódki lub spirytusu oraz ewentualnie dodatków w postaci goździków i cynamonu.