Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/974.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Sok z czarnego bzu

Przepis na sok z bzu czarnego

Z owoców czarnego bzu robi się syrop, wino, dżem, a także oczywiście sok. Ma on właściwości lecznicze, z których warto korzystać podczas przeziębienia czy grypy. Przyjmuje się wówczas łyżeczkę soku co 3 godziny. Herbata z takim sokiem rozgrzeje skutecznie każdego, kiedy za oknem pada deszcz lub śnieg.

Do przygotowania soku z czarnego bzu należy używać dojrzałych owoców, które mają rzeczywiście bardzo ciemny kolor. Oto potrzebne składniki:

– 4 kg owoców czarnego bzu

– 3 kg cukru

– 2 cytryny

– 4 l wody

Sposób przygotowania: owoce obrane z gałązek gotujemy w wodzie przez 2 godziny. Następnie odcedzamy je i wrzucamy do garnka razem z cukrem. Gotujemy kolejną godzinę i po tym czasie dodajemy sok z cytryn. Potem rozlewamy wszystko do wyparzonych wcześniej butelek albo słoików, które należy odwrócić do góry dnem. Dodawanie soku z cytryny nie jest konieczne, ale nadaje on bardziej charakterystyczny smak. Poza tym to dodatkowa dawka witaminy C. Natomiast jeśli ktoś chce przygotować prawdziwą „bombę witaminową”, to powinien wypróbować przepis na sok z czarnego bzu i aronii. Robi się go podobnie, jak ten powyżej, ale samą aronię trzeba krócej gotować. Kolejna ciekawa propozycja, która na pewno wzmocni naszą odporność lub pomoże w walce z chorobą to sok z czarnego bzu i malin.

Składniki:

– 2 kg owoców czarnego bzu

– 1 kg malin

– 2,5 kg cukru

Sposób przygotowania: wszystkie owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilkanaście godzin. Po tym czasie należy zacząć je gotować, a kiedy wydzieli się sok przecedzić i wlać do wyparzonych butelek. Natomiast istnieją również przepisy na sok, który przygotowuje się nieco dłużej. Zgodnie z jednym z nich owoce czarnego bzu myjemy, osuszamy i zasypujemy cukrem. Na każdy kilogram owoców wsypujemy kilogram cukru. Najlepszy będzie do tego duży słój albo emaliowany garnek, który odstawiamy na 5 tygodni. Po tym czasie zlewa się sok, a owoce gotuje. Dzięki temu puszczą jeszcze więcej soku. Wszystko, co uda się nam z nich uzyskać trzeba jeszcze potem poddać działaniu wysokiej temperatury, bo surowe owoce czarnego bzu zawierają substancje trujące.