Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/974.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Wino z czarnego bzu

Wyrób domowego wina

O tym, że istnieje sok czy herbatka z czarnego bzu słyszał chyba każdy. Natomiast być może dla niektórych będzie pewnym zaskoczeniem, że można z tej rośliny robić również wino. Ma ono bardzo charakterystyczny smak, który bywa różnie odbierany.

Są osoby, którym wino z czarnego bzu bardzo odpowiada, natomiast niektórzy twierdzą, że ma dziwny smak. Oczywiście nie brakuje też negatywnych opinii, ale w takiej sytuacji zawsze można wykorzystać to wino do nadania głębszego koloru innemu trunkowi. Wino z czarnego bzu ma mocno czerwony kolor. Natomiast jeśli chodzi o moc samego wina, to zależy ona od tego w jakich proporcjach użyje się potrzebnych do jego zrobienia składników. Żeby zrobić kilkunastoprocentowe wino z czarnego bzu potrzebne będą:

– 2,5 kg owoców czarnego bzu

– 2,5 l wody

– 1,8 kg cukru

– 2 g pożywki drożdżowej

– cytryna

Sposób przygotowania: dojrzałe i oddzielone od szypułek owoce zalewamy wrzątkiem. Potem przez 4 dni należy je mieszać i rozgniatać co jakiś czas, żeby puszczały sok. Po tym czasie przecedzamy wodę z sokiem przez sitko albo gazę. Do garnka z płynem dodajemy pokrojoną cytrynę i gotujemy kilkanaście minut. Potem znów przecedzamy i wsypujemy ok. 1 kg cukru. Po przestygnięciu przelewamy całość do butli i dodajemy pożywkę. Po kilku dniach dosypujemy kolejną część cukru.  Ostatnią jego porcję dodajemy, kiedy minie jeszcze parę dni. Wino powinno ładnie fermentować.  Zlewamy je znad osadu i zostawiamy w zaciemnionym miejscu. Sklarowane wino przelewa się już do butelek. Jednak zdarza się, że wino nie robi się przeźroczyste i wtedy można albo poczekać jeszcze jakiś czas, albo zastosować proces klarowania. Dodaje się wówczas wybrany środek klarujący, który pomaga usunąć osad.

Z kolei z kwiatów czarnego bzu robi się nalewkę, która ma ciekawy smak i pozytywny wpływ na zdrowie oraz odporność. Okazuje się jednak, że z kwiatów można również zrobić wino. Warto wypróbować również taką opcję. Co prawda zanim się skosztuje takiego wina trzeba poczekać kilka miesięcy, ale wzmaga to jeszcze ciekawość co do smaku samodzielnie przygotowanego trunku.