Niektórzy leczą się nalewką z kwiatów czarnego bzu, a inni wolą stosować syrop. Tak czy inaczej warto wykorzystywać lecznicze właściwości tej rośliny. Trzeba też przyznać, że bardzo wygodnie i praktycznie jest posiadać w swojej spiżarni środek, który pomaga na przeziębienia oraz stany zapalne.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
– 20 kiści kwiatów czarnego bzu
– 1 kg cukru
– cytryna
– 1 l wody
Sposób przygotowania: doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem i cytryną, a następnie studzimy. Wtedy możemy już wrzucić kwiaty czarnego bzu. Zostawiamy całość w ten sposób na dwie doby, a następnie zlewamy wyciąg i gotujemy. Rozlewamy do wyparzonych słoików i stawiamy je do góry dnem. Nieco inny przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu radzi, aby zalać kwiaty wodą i odstawić na dwie doby. Potem odcedzić i wtedy dopiero dodać cukier. Następnie wszystko gotujemy. Można dodać sok z cytryny i jeszcze raz zagotować, a następnie rozlewać do butelek.
Można też przygotować syrop z owoców. Robi się go podobnie jak sok z czarnego bzu, tylko w mniejszej ilości. Powinien też być trochę bardziej gęsty. Potrzebne są następujące składniki:
– 1 kg owoców czarnego bzu
– 0,5 kg cukru
– 125 ml wody
Sposób przygotowania: wypłukane owoce gotujemy (bez przykrycia) przez kwadrans. Kiedy zaczną pękać to znaczy, że można je odcedzić. Następnie przecieramy je przez sito i powstały w ten sposób sok dolewamy do tego otrzymanego podczas gotowania. Dosypujemy cukier. Całość należy zagotować i jeśli cukier jest już całkiem rozpuszczony, to przelewamy syrop do wyparzonych słoiczków lub buteleczek. Zakręcamy je i pasteryzujemy. Syrop można przyjmować po łyżeczce co kilka godzin, ale jest również bardzo dobrym dodatkiem do herbaty. Można też ewentualnie dolewać go do wody, a następnie uzupełnić jeszcze napój sokiem z cytryny. Będzie zdrowy i bardzo dobry. Takie domowe przetwory i lekarstwa pozwalają szybciej wyzdrowieć, ale też są bardzo skuteczne jeśli chodzi o wzmacnianie odporności. Dlatego wcale nie trzeba czekać na przeziębienie, żeby otworzyć butelkę z syropem z kwiatów lub owoców czarnego bzu.