Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/974.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Przepisy na dżemy, galaretki, konfitury z czarnego bzu

Pyszny dżem, galaretka, konfitura

Oprócz właściwości leczniczych warto docenić także walory smakowe przetworów robionych z czarnego bzu. Mogą one urozmaicić wspólny posiłek z rodziną czy spotkane ze znajomymi. Tak jest chociażby w przypadku wina z czarnego bzu czy dżemów, konfitur i galaretek.

Dżem z owoców czarnego bzu

Składniki:

– 1 kg owoców czarnego bzu

– 0,5 kg cukru

– pół cytryny

Sposób przygotowania: dojrzałe owoce bzu oddzielamy od gałązek. Następnie trzeba je umyć. Wówczas można wrzucić je już do garnka i rozpocząć gotowanie. Kiedy owoce będą się już rozpadać dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Niedługo dżem zacznie gęstnieć, wtedy zdejmujemy go z ognia i przecieramy przez sito. Otrzymaną masę gotujemy jeszcze na małym ogniu przez godzinę. Na końcu przekładamy dżem do słoiczków, które należy zawekować.

Konfitura z czarnego bzu

Składniki:

– 1,5 kg owoców czarnego bzu

– 0,5 cukru żelującego

– 125 ml wody

Sposób przygotowania: dojrzałe owoce oddzielamy od gałązek, a także od szypułek, bo owoce nie będą już przecierane. Mieszamy je z cukrem oraz wodą i gotujemy. Na końcu przekładamy wszystko do słoików, zakręcamy je i stawiamy do góry dnem. Tego typu przetwory mają specyficzny smak. Jednak wiele osób, które wierzą w leczniczą moc medycyny ludowej woli je niż herbatki z czarnego bzu. Oprócz przetworów, które przydadzą się zimą można też robić z owoców czarnego bzu desery.

Galaretka z owoców czarnego bzu

Składniki:

– 1 kg owoców czarnego bzu

– 200 g cukru

– 30 g żelatyny

– szklanka wrzątku

Sposób przygotowania: dojrzałe i umyte owoce czarnego bzu wsypujemy do garnka i rozgniatamy. Następnie trzeba je zagotować i gotować dalej na wolnym ogniu przez 5 minut. Przecieramy całość przez sitko i dodajemy cukier. Gotujemy jeszcze kilkanaście minut, a po tym czasie wlewamy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Można następnie dodać nieco chłodniejszej wody. Galaretkę rozlewamy do miseczek i czekamy aż stężeje. Warto ozdobić ją jakoś ładnie, ale lepiej nie używać do tego surowych owoców czy kwiatów bzu. Zawierają bowiem substancje, które mogą być szkodliwe dla człowieka. Dlatego używa się tylko dojrzałych owoców, które zawsze należy poddać działaniu wysokiej temperatury przed ich zjedzeniem.