Uprawa i pielęgnacja bzu

Nie dość, że można samodzielnie przyrządzić syrop z czarnego bzu, który jest dobrym lekarstwem na przeziębienie, to jeszcze można go zrobić z własnych kwiatów lub owoców. Kwiaty najpiękniej kwitną w czerwcu, a owoce są już całkiem dojrzałe na przełomie sierpnia i września.

Sadzonkę czarnego bzu można umieścić właściwie wszędzie. Jednak najpiękniej wyrasta na glebie, w której znajduje się sporo azotu, wapnia, próchnicy i wilgoci. Krzewy, które mają korzystne warunki glebowe i klimatyczne mogą rosnąć około 30 lat. Zaleca się, aby każdego roku usuwać gałęzie, które mają więcej niż 3 lata, jeśli już pojawiły się na nich owoce. W ogóle krzewy czarnego bzu przycina się dość mocno – zarówno po zbiorach, jak i zimą. Z obciętych pędów powstaje kilka nowych. Podczas uprawy czarnego bzu trzeba uważać na zagrożenia związane z działalnością mszyc oraz ptaków. Mszyce można zwalczać preparatami naturalnymi, robionymi z gnojówki i pokrzyw. Warto wypróbować taki właśnie sposób, zanim sięgniemy po środki chemiczne. Na drzewkach czarnego bzu mogą pojawić się tez przędziorki i grzyby, które usuwa się też odpowiednimi preparatami. Natomiast jeśli nie chcemy, żeby ptaki podjadały owoce i obsiadały drzewka, to można odsłonić je specjalna siatką. Chociaż nie każdemu zależy na ich zachowaniu i zbieraniu w celu przygotowania soków czy dżemów z czarnego bzu. Niektórzy hodują czarny bez ze względu na jego wygląd. Warto jednak pamiętać o właściwościach zdrowotnych tej rośliny i skoro rośnie koło domu, to może jednak skorzystać z tego?

Uprawa czarnego bzu jest naprawdę prosta. Trzeba tylko pamiętać, żeby umieszczać sadzonki w odpowiedniej odległości od siebie (około 4 m) oraz o nawożeniu. Na wiosnę oraz w lipcu należy używać azotu. Poza tym co jakiś czas krzaki bzu czarnego powinno się nawozić fosforem i potasem. Zwykle po 3 latach od posadzenia krzew czarnego bzu osiągnie pełnię plonowania. Zbiór owoców (lub wcześniej kwiatów) powinien odbywać się z użyciem sekatora. Należy pamiętać o tym, żeby nie jeść ich na surowo, bo posiadają substancje, które mogą zaszkodzić człowiekowi. Dlatego kwiaty i owoce czarnego bzu poddaje się działaniu wysokiej temperatury przed spożyciem.